top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תgillevigil

כוסס ציפורניים או מעשן? - אולי אתה תקוע בשלב האוראלי!


 

כוסס ציפורניים? מעשן? מוצץ אגודל? ולא מבין למה...? לפרויד יש את התשובה לכך! 🧐כמו לכל שאלה בערך שקשורה לנפש האדם...). זיגמונד פרויד לא היה הראשון שניסה לטפל בנפש האדם. במובן זה, הוא לא היה הפסיכולוג הראשון. הוא כן היה הראשון שניסה, ובמידה רבה הצליח, להפוך את הטיפול בנפש האדם למדע. כמדען, הוא ניסח תהליכים, קבע מונחים ומושגים, תיאר מבנים נפשיים, תיזמן שינויים והתפתחויות, וחתר לעבר הסבר מקיף וכולל של הנפש האנושית. הוא טבע מושגים שהפכו לחלק מהשפה השגורה, כגון – תת-מודע, הגנות,העברה, הדחקה, סופר אגו, תסביך אדיפוס ועוד רבים וטובים. הוגים אחריו אומנם התווכחו על המשמעות המדויקת של מושגיו, תיארו מסלולי התפתחות נוספים, הוסיפו מנגנוני ההגנה, אבל כולם, השתמשו בשפה שהוא המציא.

אחת מהדרכים בהם הוא תיאר את התפחות האדם נקראת המודל הפסיכוסקסואלי (נפשי-מיני, אם אתם מתעקשים). מודל זה מתאר שלבים בהתפתחות הילד, כאשר בכל שלב איזור אחר בגוף מרכז את אנרגיית המין (ליבידו) שלו (משמעות המונח "ליבידו" הינה – אנרגיית החיים, בדומה ל"צ'י" הסיני, "קי" היפני, "פראנה" ההודי או "ימי-חמישי-בהיכל" של אוהדי מכבי תל אביב). שלבים אשר לא הושלמו בצורה "חלקה", יובילו לקונפליקטים אשר ימשכו לאורך כל החיים.

השלב הראשון שפרויד ניסח הוא השלב האוראלי. שלב זה מתחיל מהלידה ונמשך עד בערך גיל שנתיים. בתקופה זו אנרגיית החיים של הילד מרוכזת באיזור הפה. התינוק משתמש בפיו לא רק כדי לקבל מזון, אלא מוצץ אצבע כדי להירגע, מכניס חפצים לפה בכדי להכיר את העולם, ונושך ומלקק כדי לחוות את הסובבים אותו. לפי פרויד, תינוק אשר מצץ דיו בגילאי הינקות יהפוך בבגרות לאדם אופטימי, בעל קשרים טובים עם עצמו ועם הסובבים אותו. תינוק אשר לא מצץ דיו או מצץ יותר מידי, יהפוך להיות אדם אשר קונפליקט וחסך ילווה אותו לאורך חייו; הוא עלול להפוך להיות אדם תלותי, ילדותי ופסיבי (אפשר לומר – אדם אשר "מוצץ" יותר מידי מאחרים), או אדם וכחן, נצלן וששולט בזולת (אפשר לומר – אדם אשר לא יודע "למצוץ" בנעימות וצריך ל"נשוך"). מעבר לכך, אנשים אלו יהיו גם מאופיינים בעיסוק תמידי באיזור שבו נוצר הקונפיקט – איזור הפה. הם ימצצו את האגודל באובססיביות, ילעסו את החולצה או מסטיקים, יעשנו, יכססו ציפורניים ואפילו יתעסקו באכילה באופן מוגזם.

חזרה לשלב זה במהלך טיפול פסיכולוגי, באופן מבוקר ומונחה, עשוי לפתור את הקונפליקט . כך, האדם יוכל לפנות את אנרגיית החיים שלו לביסוס קשרים בין אישיים יעילים, ואפילו חשוב מכך - יהיה בעל ציפורניים חלקות ויפות ויפתר סוף סוף מהכתמים בשיניים.



1,443 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page