top of page

EMDR

EMDR (ראשי תיבות של Eye Movement Desensitization and Reprocessing) היא גישה טיפולית שנועדה לעזור לאנשים להתמודד עם טראומות, חרדות, ודיכאון, ובמיוחד עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD). השיטה פותחה על ידי הפסיכולוגית פרנסין שפירו בסוף שנות ה-80 לאחר שגילתה במקרה ששימוש בתנועות עיניים יכול להפחית את העוצמה הרגשית של זיכרונות טראומטיים.

העקרון המרכזי של EMDR מבוסס על ההבנה שלפעמים זיכרונות טראומטיים לא מעובדים באופן תקין במוח, והם נשארים "נעולים" במערכת הזיכרון בצורה שממשיכה לגרום לתגובה רגשית כואבת. על פי הגישה, תנועות עיניים, או גירויים בילטרליים (כלומר, המפעילים את שני הצדדים של המוח באופן סימטרי, כמו צלילים או נגיעות), עוזרות למוח לעבד מחדש את הזיכרונות הללו ולסייע בהפחתת העומס הרגשי הנלווה אליהם.

טיפול ב-EMDR כולל שמונה שלבים עיקריים:

1. הערכה – בשלב הזה המטפל שואל את המטופל על ההיסטוריה האישית שלו והזיכרונות הטראומטיים שמטרידים אותו. המטרה היא לזהות את הזיכרונות המרכזיים שדורשים עיבוד.

2. הכנה – המטפל מסביר למטופל את תהליך ה-EMDR ומכין אותו לתרגילים המתקיימים במהלך הטיפול. במקרים רבים, המטפל מלמד את המטופל גם טכניקות הרפיה כדי להקל על תחושות של לחץ או חרדה במהלך העבודה.

3. זיהוי הזיכרון – המטופל מתמקד בזיכרון טראומטי מסוים, ומזהה את התחושות הרגשיות והגופניות שהוא חווה כאשר הוא נזכר בו.

4. הפעלה של גירויים בילטרליים – המטפל מבקש מהמטופל לעקוב אחרי תנועות עיניים מצד לצד, או להשתמש בגירויים בילטרליים אחרים (כמו צלילים או נגיעות). הגירויים הללו מסייעים להפעיל את שני חלקי המוח, ובכך להאיץ את תהליך עיבוד הזיכרונות.

5. עיבוד הזיכרון – בשלב זה, המטופל עובר תהליך שבו הזיכרון הטראומטי מעובד מחדש. התגובה הרגשית לזיכרון הולכת ופוחתת, ובמקום תחושות כואבות, עשויים לצוץ מחשבות חיוביות שמסייעות בהפחתת העומס הרגשי.

6. הערכת התוצאה – המטפל בודק אם העיבוד הושלם, כלומר אם תחושת הקושי והכאב שהיו קיימות לפני הטיפול הוקלו.

7. סיכום – המטפל סוקר עם המטופל את התהליך ומוודא שהוא מרגיש משוחרר מהזיכרון. אם יש צורך, ניתן לחזור על תהליך העיבוד עם זיכרונות נוספים.

8. שימור והכנה לעתיד – המטפל עובד עם המטופל על כלים להתמודדות עם מצבים דומים בעתיד ומוודא שהמטופל מרגיש בטוח ומוכן להמשך הדרך.

המחקר מראה כי EMDR היא שיטה יעילה במיוחד לטיפול בהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), ובעצם כל טיפול שמתמקד בטראומות. בנוסף, הראיות מדברות על הצלחה בשימוש בטיפול גם עבור מצבים כמו חרדות, דיכאון, הפרעות שינה, הפרעות אכילה, התמכרויות, ובמקרים של טראומות מיניות.

למעשה, מחקרים מראים כי EMDR עשויה להוביל לשיפור משמעותי במצב המטופלים כבר אחרי מספר מועט של טיפולים, והשפעתה נשארת לאורך זמן. הטיפול גם מאפשר למטופלים לעבד את הטראומות מבלי להיות נדרשים לשוחח עליהם באופן אינטנסיבי, מה שיכול להיות קל יותר עבור רבים מהם.
 

© כל הזכויות שמורות ל-הקליניקה
0533262345 | בר גיורא 12 רעננה
haclinica@haclinicapsy.com​

הצהרת נגישות

bottom of page