טיפול CBT
CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי) הינו טיפול אשר מאופיין בהתייחסות למרכיבים הקוגניטיביים וההתנהגותיים הקשורים להיווצרות מצוקות נפשיות ולהתמודדות עימן. טיפול CBT מתבסס על התפיסה שבכדי לטפל בבעיה מסוימת צריך לבחון, ובמידת הצורך לשנות, את דפוסי החשיבה וההתנהגות אשר קשורים אליה. טיפול CBT יתרכז הן בשינוי תפיסת המציאות של המטופל הקשורה לתפיסות הקוגניטיביות שלו, והן בשינוי דפוסי התנהגות אשר עוקבים אחר התפיסות הקוגניטיביות, משמרים אותן ואפילו מחמירים אותן. בנוסף, טיפול CBT יציע דרכים יעילות יותר להתמודד עם המצוקות דרך בחירה של דפוסי חשיבה והתנהגות יעילים יותר ודרך לימוד כלים מעשיים להתמודדות יעילה עם המצוקה ברגע האמת.
כחלק מהכלים הנלמדים ומיושמים בטיפול CBT ניתן למצוא טכניקות מגוונות הנוגעות לתחומים הקוגניטיבי וההתנהגותי. טכניקות גופניות כוללות בין היתר טכניקות של נשימה, הרפית שרירים, דמיון מודרך, חשיפה הדרגתית, ביו-פידבק ומדיטציה. טכניקות קוגניטיביות כוללות בחינת אמונות הבסיס ואמונות הביניים של אדם, המחשבות האוטומטיות שמאפיינות אותו, ואיתגור דפוסי החשיבה שלו על ידי תשאול סוקרטי, רישום מחשבות, שימוש בחשיבה פרדוקסאלית, זיהוי הטיות חשיבה ועוד.
יש חשיבות גדולה לכך שטיפול CBT יעשה על ידי מטפל מקצועי ומוסמך, אשר בנוסף להכרות עם כלי הטיפול הקוגניטיביים-התנהגותיים, יכיר את עולם הנפש, ויהיה בעל תפיסה רחבה ומקצועית של מצוקות נפשיות ודרכי ההתמודדות עימן.
למעשה, טיפול CBT מהווה מטריה לקשת רחבה של שיטות טיפול הממוקדות בתחומים הקוגניטביים וההתנהגותיים. שיטות כגון: ACT, מיינדפולנס, ביופידבק, סכמה תרפיה, DBT, REBT, PE ועוד רבות אחרות, קשורות להבנה קוגניטיבית-התנהגותית של מצוקה נפשית ושל הדרכים לפתרונה.
לטיפול CBT יתרונות רבים. הטיפול הוא לרוב קצר טווח וממוקד בבעיה ספציפית, ונועד להקלה מהירה במצוקה בגינה הגיע המטופל לטיפול. כך, לעומת טיפולים אחרים אשר עשויים להימשך מספר שנים, טיפול CBT אורך בממוצע כארבעה חודשים. הטיפול נבנה בהתאם למצוקה הספיציפית איתה הגיע המטופל ובנוסף להבנה כיצד להתמודד עם הסימפטומים האופיינים לה, הטיפול יאפשר לזהות את דפוסי המחשבה וההתנהגות שגרמו לה, ולהחליף אותן בדרכי התמודדות אחרות. בכך, הטיפול מסייע לא רק בשיפור המצב הנקודתי, אלא גם במיגור הגורמים לבעיה.
טיפול CBT מבוסס לרוב על שלבים קבועים, ציר זמן מוגדר מראש, ובחינה מתמדת של היעדים שהושגו והמטרות שבדרך. כמו כן, בבניגוד לטיפולים אחרים, בטיפול CBT המטופל מתבקש להיות אקטיבי וליישם את הכלים הנלמדים בטיפול בחיי היום יום. בסיום הטיפול, ניתן לצפות לשינוי ברור במצוקה הגיע המטופל. עם זאת, טיפול CBT אינו יעיל לכל אדם ולכל מצוקה, ואבחון ברור של המצוקה ממנה סובל האדם הכרחי בכדי לבחון את מטרת הטיפול ואת שיטת הטיפול המתאימה ביותר.
טיפול CBT יעיל במיוחד למצוקות הקשורות לתחום החרדה. כך, הטיפול יכול להיטיב עם מטופלים הסובלים מפוביות ספציפיות, חרדה כללית, התקפי חרדה, פחד ממקומות פתוחים וסגורים, הפרעות אכילה, קשיים בשינה ופוסט טראומה. כמו כן, הטיפול יכול להיטיב עם מטופלים הסובלים מהפרעות מצב רוח, הפרעות בקשב וריכוז וכאבים. מעבר לקשיים ספציפיים אלו, טיפול CBT יכול לתת כלים יעילים גם לאלו אשר מרגישים שמחשבותיהם והתנהגויותיהם לא משרתים אותם, והיו רוצים לסגל ארגז כלים קוגניטיבי-התנהגותי טוב יותר.