top of page

כשמנסים להתחיל ולהבין מהי חרדה, יש להתחיל מלהבין מהו פחד. באופן פשוט, תגובות פחד הינן תגובות פיזיולוגיות, רגשיות וקוגניטיביות, אשר נועדו להזהיר את האדם מפני סכנה ולהגן עליו.
כלומר, הפחד הוא מעיין כפתור אזעקה, הנועד להכיו את הגוף והנפש באופן המיטבי להתמודד אל מול סכנה המאיימת על חייו. מתוך הבנה זו, ניתן להמשיל את החרדה ל"אזעקת שווא" של מנגנון הפחד.

 

כלומר, הגוף והנפש מוכנים לקראת סכנה, משחיזים סכינים, אך סכנה כזו אינה קיימת, והאדם נשאר "תקוע" עם תחושות גופניות ונפשיות קשות ללא סיבה אמיתית.

על בסיס תופעת החרדה עלולות להתפתח מגוון הפרעות נפשיות כגון: התקפי חרדה, חרדה כללית, הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), הימנעויות, היפוכונדירה ועוד.
עם זאת, גם במקרים בהם הסימפטומים החרדתיים לא מסתכמים לקראת הפרעת חרדה, השפעתם על חיי האדם עלולה להיות קשה, להוביל למצוקה רבה, ולמנוע ממנו למצות את הפוטנציאל האנושי שלו באופן מלא.

כלומר, הפרעת חרדה, או אפילו חרדה שאינה נחשבת בגדר הפרעה, עלולה להוות מטרד של ממש ולהוריד את איכות החיים של האדם אשר סובל ממנה. סימפטומים של חרדה עלולים לחזור שוב ושוב במהלך החיים, לעיתים להופיע ללא סיבה נראית לעין ואילו פעמים אחרות להופיע על רקע של טראומה או חוויה מעוררת מצוקה.

 

סימפטומים חרדתיים יכולים להתבטא דרך התנהגות, תחושות גופניות, מחשבות או רגשות. סימפטומים התנהגותיים עשויים להיות הימנעות מדברים מעוררי פחד כגון: גבהים, קהל, חיות, ממקומות סגורים, מקומות פתוחים וכד'.

 

סימפטומים גופניים יכולים להיות רעידות, סחרחורת, בלבול, הזעה, דופק מואץ, קושי בנשימה ודיבור, כאבי שרירים, תחושת חוסר באויר, שינוי בטמפרטורת הגוף, עייפות, בחילה, כאבי בטן, אובדן תיאבון ועד'.
סימפטומים מחשבתיים יכולים לכלול הצפה של מחשבות מלחיצות, אשר חודרות לרצף החשיבה ללא רצוננו, מטרידות אותנו לאורך חלקים נרחבים של היום, "מספרות" לנו סיפורי אימה על חיינו ועל הסכנות האורבות לנו, ואינן עוזבות לא משנה כמה נרצה בכך. סימפטומים רגשיים עשויים לכלול רגשות של עצב, כעס, בלבול, אימה, תסכול, דאגנות ועוד'.

פעמים רבות, סימפטומים אלו מעוררים מצוקה כה רבה, שנוצרת חרדה חדשה - החרדה מפני סימפטומים של חרדה. חרדה זו מצטרפת לחרדות שיצרו איתה, וביחד עלולות ליצור קשת תגובות נרחב של הימנעויות, דרכי התמודדות שליליים, מצוקה קשה, ופגיעה ניכרת באיכות החיים.

אנשים אשר סובלים מאחת או יותר מהתחושות המתוארות ואינם פונים לטיפול, עלולים ליצור מגבלות וחסמים באורח חייהם ובאיכותם. לעומת זאת, הבנה של המנגנונים החרדתיים, למידת המקור שלהן, ולמידה ותרגול כיצד להתמודד עימם, יכולה להוביל להקלה גדולה ולפניה למשימות שונות בחיים מתוך ביטחון ועוצמה.

 

טיפול בחרדות על ידי איש מקצוע יכול לשנות את חייו של אדם אשר סובל מחרדה, ולהוביל לא רק לתחושת רוגע וביטחון אלא אף לצמיחה וגדילה פסיכולוגית.

טיפול בחרדות

הפרעות חרדה הינן שכיחות ביותר באוכלוסייה וחלק גדול מהפונים לטיפול פסיכולוגי סובלים מהן או מהשלכותיהן. מחקרים שונים מצביעים על אחוזים שונים מקרב האוכלוסיה אשר סובלים מחרדה, אך ניתן לאמר בביטחון, שכמעט כל אדם לאורך חייו יחווה סימפטום זה או אחר של החרדה, לעיתים אפילו מבלי לדעת שבכך מדובר.

לחרדה פנים רבות, וביטוייה שונים ומגוונים. תחושות כגון: מתח, חשש, מועקה בחזה, פרפרים בבטן, אי שקט בגוף, הפרעות בשינה, כאבים פיזיים, כעס, זעם, בלבול, תחושת ניתוק, מחשבות ש"נתקעות" בראש ועוד תופעות רבות אחרות, שונות ולעיתים משונות. כלומר, עם "נגדיל את הרזולוציה"

על הבנתנו מהם סימפטומים של חרדה, נגלה שכמעט כל אחד חווה לפחות כמה מהן בחייו. הבנת תופעות אלו, והאופן בו מתמודדים עימן, יכול לעשות את ההבדל בין חיים מלאי מתח, תסכול וכאב, לחיים רגועים ומלאים יותר.

bottom of page